0746.288.208 office@dexo.ro

Fierul de calcat este aproape indispensabil daca vrei sa te bucuri de haine curate si aranjate. In acest caz, poate fi incredibil de frustrant sa calci o piesa de imbracaminte si sa gasesti o pata oribila lasata de acesta in textura hainei. Mai mult decat atat, petele nu sunt singura problema. Urmele de arsura si acumularile de murdarie pot face ca fierul sa se lipeasca de haine, distrugandu-le astfel complet.

Din fericire, exista numeroase solutii pentru curatarea acestuia, pentru a te putea bucura in continuare de sentimentul pe care il ai atunci cand imbraci o haina proaspat calcata. Afla care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie citind acest articol!

1. Cu ce se curata fierul de calcat: solutii pe care oricine le are la indemana pentru curatarea si intretinerea acestuia

In mod surprinzator, exista foarte multe metode prin care poti curata fierul de calcat, folosind in mare parte lucruri pe care le ai deja in casa, precum pasta de dinti, un ziar sau putin otet. Iata care sunt principalele optiuni pe care le ai la dispozitie:

  1.1. Ce poti folosi pentru curatarea talpii fierului de calcat

Daca talpa fierului de calcat incepe sa se murdareasca sau sa fie acoperita de un strat de arsura, probabil te intrebi cum o poti curata pentru a putea folosi in continuare aparatul electrocasnic, fara a risca sa-ti strici hainele. Cu abordarea corecta, poti curata suprafata talpii fierului de calcat in totalitate. Nu trebuie neaparat sa achizitionezi un produs special pentru acest lucru! Iata ce poti folosi in schimb:

  • Bicarbonat de sodiu;
  • Otet si sare;
  • Acetona;
  • Un ziar.

1.2. Cu ce se curata fierul de calcat pe interior

Daca ai un fier de calcat cu abur care lasa pete de rugina pe haine, inseamna ca orificiile acestuia sunt infundate, fiind necesara o curatare temeinica. Poti achizitiona produse comerciale de curatare a aparatului, care promit sa desfunde orificiile infundate, insa acestea pot fi destul de costisitoare. De asemenea, unele dintre ele pot fi prea dure si pot provoca daune suplimentare. Cel mai indicat este sa utilizezi otet alb distilat, caci este mai bland si mai accesibil ca pret.

2. Cum se curata fierul de calcat: ce trebuie sa faci pentru a asigura buna functionare a aparatului?

Dupa ce ai aflat ce ingrediente poti folosi pentru curatarea fierului de calcat, este timpul sa descoperi cum le poti pune in aplicare. Iata care este modul de folosire a fiecaruia in parte:

2.1. Cum cureti talpa fierului de calcat

Curatarea talpii fierului de calcat nu reprezinta un proces dificil sau de lunga durata. Iata ce poti face: 

  • Bicarbonatul de sodiu

Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci bicarbonat de sodiu si putina apa intr-un recipient, pentru a crea o pasta. Distribuie uniform amestecul obtinut pe suprafata talpii fierului, folosind o perie moale sau un prosop pentru a curata, apoi sterge-o cu o batista umeda. Lasa fierul sa se usuce inainte de utilizare.

  • Otet

Umezeste un prosop cu otet alb distilat. Apoi, șterge talpa fierului de calcat pentru a indeparta murdaria. In anumite situatii, pot ramane unele reziduuri. Pentru a le indeparta, repeta procedeul cu un prosop curat si asaza fierul de calcat pe suprafata sa timp de 15-30 de minute, apoi sterge-l cu o batista uscata.

  • Acetona

Porneste fierul de calcat si lasa-l sa se incalzeasca. Aplica acetona pe o discheta demachianta si pune-ti manusi de bucatarie ca sa eviti accidentarile. Tamponeaza rapid discheta pe suprafata fierbinte. Dupa ce ai terminat, sterge suprafata cu o carpa umeda.

  • Ziar

Incalzeste fierul de calcat la cea mai inalta temperatura si pune-ti manusi de bucatarie pentru protectie. Foloseste un ziar pentru a sterge talpa acestuia. Asta e tot!

Pentru a indeparta reziduurile pe care acesta le-a lasat pe talpa, foloseste marginea unui card vechi sau un cutit de plastic.

2.2. Cum poti curata fierul de calcat pe interior

Calcarul poate provoca performante slabe ale fierului de calcat, deoarece se acumulează in jurul orificiilor de abur si le poate bloca. Pentru a scapa de el, este necesar sa folosesti otet. Umple o treime din rezervorul fierului cu otet, atunci cand este scos din priza si neincalzit, apoi porneste functia de aburi si lasa-l sa se evapore. Inlatura resturile de calcar cu o discheta demachianta, apoi umple rezervorul cu apa si las-o sa se evapore, la randul sau, pe un prosop sau o carpa.

Prin urmare, exista diverse metode atat pentru curatarea talpii fierului de calcat arsa sau murdara, cat si pentru interior. Cel mai bun mod de a evita aceste depuneri este sa acorzi mai multa atentie setarilor de caldura. Incearca sa nu utilizezi cea mai mare temperatura. De asemenea, nu lasa niciodata un fier de calcat pornit, caci el poate topi orice tip de tesatura pe care este lasat mai mult timp! 

Sursa foto: Pexels.com.